Cliff House | Arno Matis Architecture
Cliff House
Arno Matis Architecture - Aperture

A steeply sloping waterfront site, this project uses topography
as a form-generator to blur nature and dwelling.

LOCATION: WEST VANCOUVER, BC TYPE: SINGLE-FAMILY RESIDENCE SIZE: 10,000 SF STATUS: DEVELOPMENT PERMIT

This concrete waterfront residence explores the lines between landscape and architecture; blurring nature and building. In a postmodern world of dislocation, the use of landscape and topography as form-generator is a particularly cogent means to establish a sense of “poetic belonging”.

This rocky, steeply sloping waterfront site was an ideal source of inspiration to create a residence which explores this dialectical tension. The residence is massed in two forms that cascade to the waterfront.

The spaces between the forms, expressed as slip-planes, undulate like the rock formations on the Burrard Inlet shoreline. The juxtaposition of forms are loose and geometries are non-orthogonal and sympathetic to the site contours.