Forest Edge | James Street Vancouver BC Queen Elizabeth Park | Arno Matis Architecture
Holborn Developers Little Mountain Residential Architect
Holborn Developers Little Mountain Residential Architect

Located next to Vancouver’s Queen Elizabeth Park,
the project’s porous, carved façade emulates its forest edge setting.

LOCATION: 5098 JAMES STREET, VANCOUVER, B.C. TYPE: MARKET RESIDENTIAL SIZE: 74,000 SF STATUS: DEVELOPMENT PERMIT CLIENT: HOLBORN

PROJECT VISION AND INSPIRATION:
The proposed form is a product of AMA’s “responsive architecture” paradigm, shaped by its historic context and strong, neighbourhood vision: the porous, carved edges found in this multi-family residence emulate its forest edge setting, while cubic volumes echo the scale of the prior neighbourhood.

PERMEABLE EDGES:
The architectural vocabulary references a “forest edge” taking inspiration from the organic forms

found in the foliage of Queen E Park, specifically the porous nature of the forest fringe. Concaved suites respond to greenery on and around the site, maximizing inter-site relationships. The result is a permeated edge of increased open space that is playful, varied, and inviting.

ORGANIC CONTRASTING MATERIALS:
Staggered smoked-glass screens on rectilinear building faces intermittently fade into curvilinear wood-glass panels,

emulating the binary pattern of void and tree stem found in the forest’s understory. A wood veneer encapsulated between two glass layers, the system allows the wood to be preserved in its natural form without staining or colour treatment; the richness of the natural wood grain is enhanced through refracted light. Mounted as a privacy screen, the smoked-glass also serve as a passive shading element.